Home Nieuws Jeugd mag niet de dupe worden van paniekvoetbal
17
nov
2021

Jeugd mag niet de dupe worden van paniekvoetbal

Jeugd mag niet de dupe worden van paniekvoetbal

Evenementenverbod in Knokke-Heist is paniekvoetbal ten koste van de jeugd, artiesten en het verenigingsleven. We doen allen ons best, jeugd(verenigingen) op kop om de maatregelen te respecteren. Mogen we dat ook een inspanning en welwillendheid van het gemeentebestuur vragen, door enkel gerichte maatregelen op te leggen waar nodig? “Met Jong N-VA kunnen we niet aanvaarden dat de jeugd de dupe wordt van politiek paniekvoetbal. Jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten moeten gevrijwaard blijven als iedereen zijn best doet om de bestaande maatregelen na te leven en zeker als de cijfers niet dramatisch zijn,” stelt jongerenvoorzitster Ilse Coopman.

“Zet eerst in op het correct naleven van de bestaande maatregelen en het ondersteunen van de (jongeren)verenigingen hierin vooraleer drastische maatregelen te nemen die het sociale leven zeer plaatselijk lam leggen.”

De burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote legde vanaf 8 november 2021 een verbod op binnenactiviteiten voor alle cultuur- sport- en jeugdactiviteiten met personen ouder dan 13 jaar. Dit betekent dat de komende maand alle voorstellingen, fuiven, indoor sportwedstrijden eetfestijnen worden afgelast.

Een tijdelijke maatregel volgens het gemeentebestuur, die toch weer heel diep snijdt in sociaal leven van de jongeren en de verenigingen. Vele organisaties kunnen niet meer samenkomen, voorstellingen worden afgelast, jongeren kunnen het sportseizoen niet afronden. Op het einde van het jaar hebben vele verenigingen ook een optreden of een eetfestijn in het vooruitzicht. Alle werk voor niets geweest en terug een serieuze streep door de rekening. Letterlijk én figuurlijk.

En waarom? Omdat Knokke-Heist het walhalla van de besmettingen is in West-Vlaanderen? Niet echt. Marc Van Ranst liet ons leuk genoeg weten dat Knokke-Heist zelfs de 12de best scorende gemeente is van West-Vlaanderen, wat de besmettingscijfers betreft. U hoort het goed. De overspoeling van het AZ Zeno lijkt al bij al ook nog mee te vallen.

Draconische maatregelen lijken een wondermiddel, maar met de ruime ervaringen van de voorbije jaren hebben we nu toch ook wel geleerd dat er een heel palet aan andere mogelijkheden zijn om lokaal in te grijpen. Toezien op de correcte toepassing van de opgelegde maatregelen zou daar één van kunnen zijn, maar ook bijkomende beperkte lokale maatregelen gerechtvaardigd kunnen worden. Alles gewoonweg afgelasten is de maatregel van het gemak. Met de olifantspoot een mug proberen doden, waardoor vele onschuldigen er onnodig onder terecht komen.